Oyas Cuisine - Güvenç Konyalı

İçeriğe git

Ana menü:

OYAS CUISINE     Haberin Linki

Hemen hemen her ilimizde olduğu gibi kendine has yöresel lezzetleri olan illerden biri de Konya'dır. Konya denince de benim ilk akıma gelen tabi ki "Etli ekmek"tir, "Sac Böreği"dir, "Bamya Çorbası"dır. Meğer benim hemen aklıma gelmeyenlerden bir de "Fırın kebap kaburga" varmış ki o ne fırın kaburgaymış....O nasıl bir etmiş çatalı değdirdiğin anda kemikten ayrılan.
Evet dostlarım size öyle bir mekandan bahsedeceğim ki Sirkeci'de işiniz olsun olmasın bir kere denedikten sonra ilk fırsatta yine kendinizi orada bulacaksınız. 'Kolay kazanılmıyor.! Geldiğimiz yeri ve getirenleride asla unutmayız.' diyen Hüseyin Güvenç'in bir aile işletmesi olarak devam edenGüvenç Konyalı'sından bahsediyorum.
Sirkeci tren garı’na çok yakın bu lezzet durağı, sokak içerisinde, sade, gösterişsiz ama çok özel bir mekan. Tüm malzemenin Konya'dan hep aynı tedarikçilerden geldiğini, kalite ve lezzetten ödün vermediklerini söyleyen Hüseyin Güvenç, ne kadar öğünse azdır.
Şöyle bir duvarlarına göz gezdirdiğimde birçok tanınmış simanın arasında bir iki dostunda fotografları ile karşılaşıyorum. Belli ki burayı benden önce keşfetmişler. Sıcacık bir sohbet eşliğinde tadıma başladığımızda masaya ilk kez Bamya Çiçeği Çorbası geldi. Bol limon sıkarak tadımladığım bu çorba benim mutfağımda da denenecek, kesin. Çok lezzetliydi.
Ardından Etli Ekmek geldi. Etli ekmekte etin güzel olması ve hamurun ince olması makbulmüş. Eskiden et hiçbir zaman makinede çekilmezmiş. Tahta tezgâhlarda bir çift bıçakla kıyılırmış. İncecik hamuru ve bu özel eti ile tam bir damak çatlatandı Güvenç Konyalı'nın etli ekmeği. Metrelik olarak hazırlanan bu tadı çabuk soğumaması için çabuk tüketmek gerekiyor.
Salatası lezzetli, yoğurdu tam damak tadıma hitap ediyordu ama sıra tereyağı ve küflü peyniregelince işin rengi daha da değişti. O ne lezzetti, hala tadı damağımda.
Etli ekmek, yoğurt, salata, peynir derken sırada "Fırın Kebap Kaburga" vardı. Ben kuzunun bu denli güzel pişirildiği başka bir yemek yememiştim şimdiye kadar. Rahatça kemiğinden ayrılan, lokum gibi, kokusuz, yumuşacık bu lezzet inanılmazdı.
Ve sıra en sevdiğim kısım olan tatlı servisindeydi. Ortaya gelen Sac Arası tatlısı'ydı. Aralarına tereyağı ve kaymak gezdirilerek iki yufkanın birbirine dolanmasıyla yapılan bu şerbetli tatlı çok güzeldi. Üzerindeki ceviz yerine Antep fıstık konsa belki de o gece oradan hiç kalkamazdım.
Mekanı terketmeden önce fiyat listesine tekrar bir göz attığımda son derece makul fiyatlara bu kalitede yemek çıkaran Güvenç Konyalı'yı tüm dostlarıma önermek için yazımı acilen yazmalıyım dedim. Haydi deneyin sizler de ve bana yazın, olur mu?
 
İçeriğe dön | Ana menüye dön